Интервю с Милена Атанасова, зам.-председател на Национален синдикат Защита в предаването

...
Интервю с Милена Атанасова, зам.-председател на Национален синдикат Защита в предаването
Коментари Харесай

Милена Атанасова, НС Защита: Всички депутати добре знаят какви са проблемите в здравеопазването

Интервю с Милена Атанасова, зам.-председател на Национален профсъюз " Защита " в предаването " Добър ден, България “ на Радио " Фокус “. 

*Интервюто е излъчено след 11.20 ч.

Вчера вие се срещнахте със здравния министър. Какво си казахте в действителност? Стигнахте ли до някакъв консенсус?  

Изказахме си доста неща. В един миг ескалира и напрежението даже, изключително когато стартира да ни препраща към предишни министри да ги питаме. Все отново това е държавна институция, би трябвало да има някаква последователност и да се води поредна държавна политика. Но това, което уточнихме, каквито сигнали имахме да подаваме, от министерството споделиха положителните си планове, които се надяваме да се усилят. Предвиждат фрапантно нарастване при приемането на бюджета за опазване на здравето за 2023 година с към 40-45 милиона. Конкретно това, което поискахме, е това да бъде целево, съответно и единствено за заплати за работещите в системата. Тоест, непрекъснато заплащане, нарастване на заплатите, не по този начин еднократно или за 2-3 месеца, както е плануват с последното – единствено за октомври, ноември, декември. Това, което желаеме и което коментирахме, че да вземем за пример не би трябвало да се позволява и да се спекулира с това, тъй като той доста обявява по какъв начин са постигнали и какви чудеса е направил, с цел да се одобрят и тези трите месеца спомагателни хонорари, само че това въпреки всичко са спомагателни хонорари, което е ясно дефинирано в постановлението, и написа: само и единствено за работещите в КОВИД. Тоест, това са средства за тези три месеца: октомври, ноември, декември, които няма да стигнат до всеки един работещ, което е настояването, а единствено отново сложени условности за работещите  КОВИД или заразни епидемиологични заболявания. Това, което откровено се надявам и след поредност от срещи с някои, които доскоро се закълняха в Народното събрание, представители на парламентарни групи е, че фактически ще продължат и ще слагат всяко едно наше въпросче, ще дават, както сподели и доцент Тонев от " Продължаваме промяната “: " Всеки един ден ще питаме за какво “. Аз желая всеки един ден това да се продължи, да има надзор, да има действително подкрепяне, то дори не е подкрепяне, то е битка за оцеляване на опазването на здравето в България. И въпросите би трябвало да се слагат не просто и единствено от съпротива, а и от ръководещите. Досега всички тези, които са сега в Народното събрание, всички тези са били по един или различен метод част от досегашното ръководство на страната. Много добре им е известно какви са проблемите в опазването на здравето. Протестът ще го има. Хората пътуват, организираме се, чакаме ги. Нека да бъде една сигнална, няма да е алена лампа, сега е жълта, жълт картон, само че още преди да са влезнали, да имат поради и да знаят какво вършат. Защото отново ще кажа – от тези 240 индивида всеки един, всяка една парламентарна група, която е показана, е била или част от законодателната, или част от изпълнителната власт на страната ни в последните години, през които се доближи до този провал в опазването на здравето.  

Очаквате ли някой да слезе при вас и да разговаряте?  

Аз желая. По принцип работата на политиците когато има проблеми, когато цяла колегия, цяло съсловие, и от един подобен стратегически бранш, като опазване на здравето, идва при теб и ти вика под прозореца, и желае разговора с теб, и за жалост го търси посредством митинг, тъй като преди този момент никой не чува, уповавам се виновни политици да се появят, да слязат, да обяснят на гилдията защо става въпрос.  

Очакваме ли доста хора, които сега идват от цяла България за митинга в София, очаквате ли същата поддръжка от медици от цяла България, които не са съумели да дойдат?  

Очакваме, имаме декларирана и Видин, и Перник, хора, които са на работа сега. Този състав е толкоз стеснен, те са толкоз малко хора, те работят по един екип фелдшер да вземем за пример и водач по 24 часа, да не споделям и 48 часа. Много са лимитирани. Но избрани места, точно в центровете, където просто хората в 11.00 ли 12.00 часа ще излязат за няколко минути просто да изразят митинга си. Те са на работа, те няма да напущат работните си места, само че те ще бъдат по места. Има декларирано и са споделили изрично, че ще поддържат. Спешната помощ идва в София да спасяваме българското опазване на здравето. Това е.

Габриела ГЕОРГИЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР